Shiatsu

Shiatsun juuret löytyvät Kiinasta, noin 1000 vuoden takaa. Tuolloin Kiinassa shiatsua ei tunnettu shiatus nimellä, mutta sen fyysinen terapiamuodon idea ja filosofia olivat olemassa. Vuosien kuluessa tämä ideologia ja hoitomenetelmä rantautui Kiinasta Japaniin, jossa se muotoutui nykyiseen muotoonsa ja sai nimekseen Shiatsu (käänn. peukaloilla painaen) Japanissa shiatsun katsotaan olevan vastinen kiinalaiselle akupunktiolle.

Vuosien kuluessa shiatsu kehittyi entisestään. 1900-luvun alkupuolella Shiatsu rantautui myös länsimaiseen osaksi länsimaisia täydentäviä hoitovaihtoehtoja. Nykyisin shiatsusta on olemassa, täällä länsimaissakin, useampia erilaisia koulukuntia ja suuntauksia.

Shiatsukäsittely tapahtuu vaatteiden päältä. Koko hoito tapahtuu futon-patjan päällä, lattialla maaten.  Hoidon intensiteetti ja akupisteiden käyttö sovitetaan vastaamaan asiakkaan yksilöllisiä tarpeita ja ominaisuuksia.  Painantaotteiden ja akupisteiden painamisen lisäksi, hoidossa apuna voidaan käyttää elimistön meridiaaneja aktivoivia venytyksiä.  Shiatsuhoitaja käyttää hoidossa apuna oman kehonsa energiaa ja hyödyntää painelutekniikoissa eri kehonsa osia mm. peukaloita, rystysiä, jalkateriään ja kynerpäitä.

Shiatsu on hyvin kokonaisvaltainen hoitomuoto. Shiatsusta voi saada apua ja helpotusta erilaisiin stressi- ja kiputiloihin, unettomuuteen, päänsärkyihin ja migreeneihin sekä selkä- ja niskahartiaseudun oireisiin.  Kokonaisuudessan shiatsu vilkastuttaa verenkiertoa ja kehon aineenvaihduntaa.

Hoito kestää yksilöllisesti vaihdellen noin 60-90 minuuttia.  Pidemmän hoitoajan yhteydessä ehditään käsittelemään koko keho ja keskittyä myös erityisiin ongelma-alueisiin. Ota hoitoa varten mukaan kevyet ja kiristämättömät vaatteet, esimerkiksi puuvillainen kerrasto tai verkkari-asu, joissa on helppo ja mukava olla.

Shiatsu hoidon jälkeen kannattaa viettää loppu päivä rauhallisesti ja erityisesti ensimmäisen hoitokerran jälkeen omaa keho kannattaa kuulostella.  Hoidon jälkeen kannattaa juoda vettä (mielellään huoneenlämpöistä) tai yrttiteetä päivän mittaan. Tämä auttaa kehoa puhdistumaan.

 

Tervetuloa shiatsuterapiaan!

%d bloggaajaa tykkää tästä: